Je werkgever stort deze maand waarschijnlijk méér geld op je rekening dan je salaris. Je krijgt de komende weken namelijk het vakantiegeld uitbetaald, dat je werkgever de afgelopen 12 maanden heeft ingehouden op je maandelijkse loon. Sinds 1988 is dat voor de meeste mensen 8% van het jaarloon. 

Een “extraatje”

Steeds minder mensen geven vakantiegeld daadwerkelijk uit aan vakantie. Ondanks de naam, heb je uiteraard het recht om het vakantiegeld voor iets anders te gebruiken. Veel mensen -met name jongeren – doen dit ook. Uit onderzoek blijkt dat het vakantiegeld steeds vaker gespaard of belegd wordt. De vakantie wordt dus niet meer betaald met de vakantietoeslag, maar uit het loon of met geld dat op andere manieren is verkregen. En dat kan – om meerdere redenen – heel verstandig zijn. Psychologische onderzoeken laten zien dat veel mensen niet op het geld rekenen. Omdat er elke maand een klein bedrag wordt ingehouden, wordt het in mei of juni ervaren als een soort ‘extraatje’.

Welke (fiscale) voordelen kun je hier allemaal uithalen?

1. Investeer in de toekomst van je kinderen

Studenten geven gemiddeld 867 euro uit per maand (bron: Studentenonderzoek 2017, Nibud). De meerderheid van de ouders draagt financieel bij aan het studerende kind. Met een kinderbeleggingsrekening kun je voor een klein bedrag per maand meer opbouwen, dan op een spaarrekening. De tweede reden om geld een tijdje opzij te zetten, heeft te maken met belastingvoordelen. Zo betaal je geen of weinig belasting als je het opgebouwde bedrag langere tijd wegzet door het te beleggen voor je kinderen op een beleggingsrekening. En je vakantiegeld kan dus een mooie start zijn.

2. Geniet van belastingvoordeel bij aanvullend pensioen

Je vakantiegeld gebruiken voor je pensioen is een ander goed alternatief. En eentje met belastingvoordeel. Dat heeft te maken met de wijze waarop de fiscus berekent hoeveel belasting je moet betalen. Door het geld te beleggen voor je pensioen, is de kans groot dat je minder belasting over het bedrag hoeft te betalen. Zéker als je daarmee een hoger belastingtarief kunt voorkomen.

3. Beleg je vakantiegeld en haal er meer uit

Naast de fiscale voordelen, zijn er nog méér redenen om de vakantiegelden te (laten) beleggen en op een later moment te besteden aan vrije tijd. Dat heeft alles te maken met het rendement. Want als je dit jaar je vakantiegeld in een beleggingsfonds steekt en bijvoorbeeld een vrije vermogensrekening opent, bestaat de kans dat dit bedrag over een tijdje groter is geworden door een goed beleggingsrendement. Kortom: zonder dat je er extra voor hoeft te werken, heb je de kans dat je belegde vakantiegeld over een tijdje hoger is geworden. En bijvoorbeeld een mooi startkapitaal kan zijn bij de aankoop van je eerste woning.

De boodschap is dan ook simpel; het loont om na te gaan of je vakantiegeld uit moeten geven of beter kunt (laten) beleggen.

 

Vakantiegeld-banner5

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s