U kunt het niet gemist hebben: het nieuwe kabinet gooit de pensioenopbouw, de hypotheekrenteaftrek en de vermogensbelasting op de schop. Daarnaast gaan bedrijven minder dividendbelasting inhouden, wat gevolgen heeft voor beleggers. Hieronder zetten we de belangrijkste veranderingen op een rij.

Pensioenopbouw

Het kabinet gaat de komende jaren voorbereidingen treffen om de pensioenspaarpotten te individualiseren. Op de lange termijn krijgt iedereen een eigen pensioenspaarpot. Daarmee gaat de doorsneesystematiek (die voorschrijft dat iedereen dezelfde premie betaalt, ongeacht zijn leeftijd) veranderen. Volgens de kabinetsplannen blijft de systematiek behouden maar krijgen ouderen andere rechten en pensioenopbouw dan jongeren. Mogelijk dat de middenleeftijdsgroep een fiscaal vriendelijke regeling krijgen aangeboden. Hoe deze regeling er uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Hypotheekrenteaftrek

Een ander plan is het verlagen van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat huizenbezitters minder geld van de fiscus terug krijgen. Voor sommige huizenbezitter kan het daardoor lonen om de hypotheek af te lossen. Daartegenover staat dat de eigenhuisforfait die mogelijk omhoog gaat voor mensen die de hypotheek hebben afgelost. Daarom raden wij aan om samen met uw adviseur te bekijken wat voor u het meest voordelig is in de nieuwe situatie. Als het besteedbaar inkomen op maandbasis omhoog gaat, kan dit weer gestopt worden in beleggingen van het vermogen, om zo meer rendement te halen.

Dividendbelasting

Ook de dividendbelasting gaat op de schop. Deze wordt verlaagd waardoor het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om dividend uit te betalen in ons land. Voor beleggers kan dit betekenen dat ze meer groei van hun vermogen tegemoet kunnen zien. Daarnaast zal het een licht opwaarts effect hebben op de koersen van aandelen die traditioneel veel dividend betalen. Fondsen die dividend herbeleggen of vooral beleggen in aandelen die getrouw dividend uit betalen, zullen daarvan profiteren.

Vermogensbelasting

Tot slot wil Rutte III ook de vermogensbelasting en inkomstenbelasting aanpassen. Zo gaat het fictieve rendement op het vermogen (namelijk het rendement waarvan de fiscus meent dat u dat moet kúnnen behalen) jaarlijks aangepast worden aan de rentestand van de afgelopen jaren. In de praktijk betekent dit dat beleggingsfondsen een rendement moeten behalen dat boven deze gemiddelde rente uit komt. Daarnaast wil het kabinet de inkomstenbelasting gunstiger maken. De belastingvrije voet gaat omhoog, waardoor het kan lonen om het belegde bedrag bij uw vermogensbeheerder op te hogen.

 


De beheerder van de Perlasfondsen, Ostrica BV, is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken op 020-5408303, via de chat op de website of klik op contact voor het sturen van een e-mail. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s