Betaalt u ook liever niet meer belasting dan noodzakelijk? Lees welke stappen u nog kunt zetten vóór 31 december. Wij hebben de belangrijkste voor u uitgelicht.

Tip 1: verlagen van uw box 3 vermogen.

De Belastingdienst meet uw vermogen op 1 januari. Uw vermogen bestaat uit het totaal van uw beleggings- en spaarrekeningen, dat vrij opneembaar is. Het vermogen onder de € 24.437 (2016) is vrijgesteld van belasting. Over het meerdere betaalt u belasting in box 3. Het verlagen van uw vermogen in box 3 vóór die datum kan een oplossing zijn om zo minder belasting te betalen. Betaal bijvoorbeeld een schuld af. Doe nog snel een grote aankoop die u toch al had gepland, zoals een vakantie of een auto. Of zet een deel in een box 1 beleggingsvoorziening, door te gaan pensioensparen.

Per 1 januari 2017 veranderen de belastingtarieven in box 3. Aanpassing belastingtarief voor vermogensbelasting

Tip 2: slimme planning van aftrekbare kosten.

De belastingaangifte biedt een aantal mogelijkheden voor belastingaftrek. Aftrekbaar zijn bijvoorbeeld sommige zorgkosten, die niet worden vergoed door uw verzekeraar en niet onder het eigen risico vallen. De kosten dienen aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Daarnaast geldt hierbij een inkomensafhankelijke drempel, die niet aftrekbaar is. Als u bepaalde zorgkosten verwacht, dan kunt u die dus het beste zoveel mogelijk binnen een kalenderjaar (vooruit)betalen. Het meerdere dat boven de drempel uitkomt mag u opgeven als aftrekpost bij uw aangifte.

Ook scholingsuitgaven zijn onder voorwaarden aftrekbaar. Kosten waarvoor u studiefinanciering ontvangt of die u niet zelf hoeft te betalen (bijvoorbeeld via de werkgever), zijn uitgesloten. De opleiding moet in ieder geval gericht zijn op een (toekomstig) beroep. Giften aan bepaalde goede doelen zijn ook aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Naast dat u hiermee belastingvoordeel behaalt, is het ook weer een verlaging van uw box 3 vermogen.

Lijfrentepremies, die u inlegt gedurende het kalenderjaar, kunt u ook opvoeren als aftrekpost. Heeft u bij Perlas een geblokkeerde pensioenrekening, dan is deze post op u van toepassing. Ieder jaar krijgt u van ons een jaaroverzicht dat u kunt gebruiken bij de belastingaangifte. Hier staat het totaal van uw ingelegde lijfrentepremies gespecificeerd. Tot het einde van het jaar kunt u uw jaarruimte nog op uw Perlasrekening zetten. Als u dit uiterlijk 15 december doet, dan kunt u er zeker van zijn dat uw storting voor 31 december is verwerkt.

Tip 3: let op schenk- en erfbelasting.

Schenkbelasting kent een aantal jaarlijkse terugkerende vrijstellingen. Heeft u dit jaar nog niets geschonken aan kinderen, kleinkinderen, of andere vrienden en kennissen, dan kunt u hier voor 2016 nog gebruik van maken. Door jaarlijks belastingvrij schenken voorkomt u dat er later over uw erfenis veel belasting betaald moet worden of dat er later over een grote schenking ineens schenkingsbelasting verschuldigd is. Ook dit is een goede manier om uw vermogen in box 3 te verlagen. Het vermogen van kinderen tot 18 jaar wordt overigens wél bij uw totale vermogen opgeteld.

In 2016 mag u elk van uw eigen kinderen €5.304 belastingvrij schenken. Eén keer in hun leven mag dat €25.449 zijn. Wordt deze eenmalig belastingvrije schenking (grotendeels) gebruikt voor een eigen huis of studie, dan is een belastingvrije schenking tot zelfs €53.016 mogelijk. Deze vrijstelling geldt alleen voor ontvangers tussen de 18 en 40 jaar oud. Aan anderen dan uw kinderen (dus ook kleinkinderen) kunt u maximaal €2.122 per jaar belastingvrij schenken. Wilt u ieder jaar gebruikmaken van de terugkerende vrijstelling? Kijk dan eens naar een Perlas Kinderrekening. Dan regelen wij dat voor u in.

Per 1 januari 2017 wordt de eenmalige belastingvrije schenking voor een woning zelfs verhoogd naar € 100.000. Let op: deze schenking is niet beperkt tot uw kinderen. U mag schenken aan iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s