Trump heeft vriend en vijand verrast met zijn onverwachte presidentschap. Getuige de sterke dalingen van aandelen, obligaties en vele valuta in de nacht van de verkiezingen, hadden óók de financiële markten niet echt serieus rekening gehouden met deze uitslag.

Vanwaar die paniek? Trump heeft in de aanloop naar de verkiezingen een hoop extreme ideeën gelanceerd, maar tot op heden nog weinig duidelijkheid gegeven over zijn economische en financiële plannen. Laat staan dat hij concreet beleid heeft geformuleerd. Kortom: niemand weet nog écht wat hij gaat doen en al helemaal niet hoe hij dat gaat betalen. De markt prijst deze risico’s in.

‘Scenario-plan’

Voorafgaand aan de verkiezingen hadden wij een ‘scenario-plan’ opgesteld waarin rekening werd gehouden met een overwinning van Trump, omdat er bij winst van Trump grote bewegingen op de financiële markten werden verwacht. Op het moment dat de uitslag definitief was, hebben wij de opgevoerde bescherming op aandelen afgebouwd, waardoor wij volop hebben geprofiteerd van het aandelenherstel, direct na de positief ontvangen speech van Trump. Alleen voor opkomende markten hebben wij de bescherming gehandhaafd. Het is nog onzeker wat Trump met de internationale handel gaat doen. Sommige opkomende markten zullen hieronder lijden, sommigen zullen profiteren.

In de afgelopen 20 jaar hebben wij zelden zulke uiteenlopende koersuitslagen in zo’n korte periode gezien. Maar waar de paniek op de financiële markten leidde tot forse dalingen en extreme bewegingen, lieten de gekozen beleggingen van Perlas een significante plus zien, met name op aandelen. Een beter bewijs van de gekozen beschermingsstrategie kunnen we u en alle andere beleggers niet leveren. Beschermen loont nu meer dan ooit.

En nu?

Dat Trump gaat investeren in de Amerikaanse economie is duidelijk. Daarvoor is veel geld nodig dat maar op twee manieren kan worden verkregen. Ten eerste door de belastingen te verhogen. Maar alles wijst er op dat Trump die impopulaire maatregel zo lang mogelijk wil uitstellen. De tweede manier ligt daarom meer voor de hand; hij zal waarschijnlijk leningen uitschrijven door middel van obligaties. Deze Amerikaanse staatsvraag naar geld zal een aanzuigende werking hebben, waardoor de rente op dollarobligaties vrijwel zeker zal gaan stijgen. Het hoeft geen betoog dat deze vraag naar obligaties ook uitstraling zal hebben naar andere beleggingscategorieën. Onze beleggingsexperts hebben hun strategie daar al op aangepast.

Is het onverwachte presidentschap van Trump goed of slecht? De tijd zal deze onzekerheid wegnemen. Van de toegezegde inspanningen om Amerika economisch weer op de kaart te zetten, zullen (Amerikaanse) beleggers profiteren. En omdat wij wereldwijd beleggen, beleggen wij dus ook in Amerika. Kortom: net zoals de experts van Perlas op de verkiezingsochtend tegen de markt in rendement wisten te maken, zullen zij dat ook tijdens het Trump tijdperk voor u doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s