Het afgelopen kwartaal leek het business as usual. Maar schijn bedriegt. Ook nu kwamen er banken in de problemen. Ditmaal betrof het naast Italiaanse banken ook Portugese banken en dichter bij huis de Deutsche Bank. De aanhoudende lage rente treft niet alleen het rendement op uw spaargeld, maar ook voor banken is het slecht, omdat het de marges zwaar onder druk zet. Met de aanhoudende lage rentes zijn de vooruitzichten voor banken momenteel niet rooskleurig. Van de Brexit hadden de beurzen afgelopen kwartaal weinig last. Vooralsnog laat de Brexit alleen haar sporen na in de UK zelf. En ook de aanstaande verkiezingen in de VS en het aanstaande referendum in Italië hebben nog niet een stempel kunnen drukken op financiële markten.

Wat deden financiële markten afgelopen kwartaal?

Over het afgelopen kwartaal waren de rendementen van de belangrijkste indices:

Index Rendement 3e Kwartaal 2016 YTD
Nederlandse aandelen (AEX index) 4,83 % 5,9 %
Europese aandelen (Euro Stoxx 50 index) 5,08 % -5,66 %
Amerikaanse aandelen (S&P 500 index) 2,42 % 4,36 %
Olie -2,61 % 27,36 %
Vastgoed -0,22 % 4,49 %
Grondstoffen -4,59 % 2,36 %
Goud 1,16 % 3,43 %

De beweeglijkheid en onzekerheid op financiële markten blijven. Daarom hebben wij ook in het afgelopen kwartaal de aandelen in Kern- en Dynamischplan grotendeels beschermd. Over het algemeen herstelden aandelen in het derde kwartaal echter sterk. Kernplan en Dynamischplan profiteerden hier gedeeltelijk van. In het Borgplan hebben wij enkele strategische wijzigingen doorgevoerd. Met de huidige lage of zelfs negatieve rente is het moeilijk om in rentedragende beleggingen rendement te halen. Bovendien neemt het risico van koersdalingen toe als de rente stijgt. Wat ons betreft ongewenst in een defensief profiel. De strategische wijziging houdt in dat wij in Borgplan meer gebruik gaan maken van de hoogrentende fondsen en de beschermingsstrategieën van Ostrica. Afgelopen kwartaal was het resultaat van Borgplan voor het derde achtereenvolgende kwartaal positief, waardoor het rendement tot en met het derde kwartaal nu op 1,76% staat.

Resultaten Perlasplan

Onderstaand ziet u de resultaten van Perlasplan over 2016 tot nu toe.

Perlasplan Eerste kwartaal Tweede kwartaal Derde kwartaal YTD*
Borg 0,75 % 0,54 % 0,47 % 1,76 %
Kern 0,95 % 0,70 % 1,98 % 3,64 %
Dynamisch 0,15 % -0,41 % 2,94 % 2,67 %

*YTD (Year to date) Peildatum 30 september 2016

Vooruitblik

De komende maanden staan de verkiezingen in de Verenigde Staten en het referendum in Italië op de agenda. Twee belangrijke gebeurtenissen. Verschillende experts denken dat een overwinning van Trump rampzalig kan uitpakken. Ook een massaal nee tegen de voorgenomen politieke hervormingen in Italië kan tot nieuwe onrust in Europa leiden. De komende maanden zal duidelijk worden welke kant het opgaat. Wij houden in ons beleggingsbeleid rekening met verschillende scenario’s. Als daar aanleiding toe is voeren wij de bescherming in de fondsen op om de risico’s van sterke koersdalingen te beperken. Ook in deze onzekere omstandigheden is het wel degelijk mogelijk om gestructureerd vermogen op te bouwen. Wij denken dat onze actieve aanpak en beschermingsstrategieën de komende jaren veel toegevoegde waarde opleveren ten opzichte van meer passieve beleggingsstrategieën en sparen, juist omdat wij ons beleggingsbeleid op veranderlijke omstandigheden kunnen aanpassen wanneer dat nodig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s