Het tweede kwartaal herstelden de beurzen, na een zeer turbulent eerste kwartaal, aanvankelijk goed. Het venijn zat hem echter in de staart. Het raadgevend referendum van de Britten, eind juni, hield de gemoederen flink bezig.De onzekerheid die het onverwachte Brexit met zich meebracht was de dagen na het referendum goed zichtbaar op aandelen- en valutamarkten.

Na een aanvankelijk sterke daling op -aandelen en valutamarkten herstelden beurzen ook weer snel. Uiteindelijk viel de schade voor beleggers door de Brexit mee.

Over het afgelopen kwartaal waren de rendementen van de belangrijkste aandelenindices als volgt:

Index Rendement 2e Kwartaal 2016
Nederlandse aandelen (AEX index) 0,9 %
Europese aandelen (Euro Stoxx 50 index) -2,6 %
Amerikaanse aandelen (S&P 500 index) 5,3 %
Ontwikkelde markten 3,7 %
Opkomende markten 3,2 %

De meeste obligatiebeleggingen behaalden mooie koerswinsten als gevolg van rentedalingen. Naar het einde van het tweede kwartaal is de instaprente op Duitse staatsobligaties met een 10-jarige looptijd zelfs negatief geworden.

De rendementen van Borg- en Kernplan waren over het tweede kwartaal positief. Het resultaat voor Dynamisch plan eindigden het afgelopen kwartaal met -0,41% licht negatief. Over de afgelopen maand heeft het rendement zich echter goed hersteld (YTD*). Onderstaand ziet u de resultaten van Perlasplan over 2016 tot nu toe.

Perlasplan Eerste kwartaal Tweede kwartaal Halfjaar YTD*
Borg 0,75 % 0,54 % 1,29 % 1,89 %
Kern 0,95 % 0,70 % 1,65 % 3,64 %
Dynamisch 0,15 % -0,41 % -0,27 % 2,31 %

*YTD (Year to date) Peildatum 1 augustus 2016

Wij verwachten dat financiële markten de komende tijd beweeglijk blijven en dat pieken en dalen elkaar afwisselen. Maar ook in dergelijke marktscenario’s is het wel degelijk mogelijk om gestructureerd vermogen op te bouwen. Onze actieve aanpak en gestructureerde beschermingsstrategieën zullen de komende jaren een meerwaarde voor Perlasplan opleveren ten opzichte van meer passieve beleggingsstrategieën en sparen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s