Sparen is nog altijd razend populair in Nederland. Bijna 80% van Nederlanders houdt spaargeld aan, het hoogste percentage in Europa. In andere landen wordt veel vaker voor beleggen gekozen om vermogen op te bouwen.

Internationaal gezien kiest gemiddeld 53% van de respondenten voor beleggen, tegen slechts 27% in Nederland. Waarom is beleggen in andere landen gemeengoed, maar vinden wij aandelen en obligaties nog steeds ‘een beetje eng’?

“De kennis van beleggen schiet duidelijk te kort, maar nog spijtiger: het rendement dat kan worden behaald met beleggen wordt onderschat.”

Nederlanders zijn van oudsher spaarders en hebben een ingebakken weerzin tegen het risico van geld verliezen. Spaargeld voelt veilig en vertrouwd, terwijl beleggen wordt geassocieerd met termen als behoedzaam, angstig en zorgelijk. Bijna twee derde van de ondervraagde Nederlanders, jong en oud, ziet geen verschil tussen beleggen en gokken.

Zuinig
Een aantal hardnekkige opvattingen liggen hieraan ten grondslag. Naast dat Nederlanders vrij conservatief zijn in het nemen van risico’s, speelt onze zuinige volksaard een rol. Zo maakt slechts één op de zeven Nederlanders gebruik van professioneel financieel advies. De kosten van advies worden het vaakst genoemd als reden om geen adviseur in te schakelen. En dat terwijl goed financieel advies de eigen kosten ruimschoots terugverdient.

Vertrouwen
Ook de financiële crisis die in 2008 in alle hevigheid uitbrak heeft er flink ingehakt. Door de imagoproblemen van de financiële sector hebben consumenten nog steeds maar weinig vertrouwen in de financiële markten en financieel adviseurs. Miljoenen Nederlanders zijn de boot in gegaan met een zogenaamde woekerpolis: een beleggingsverzekering waarvan de kosten zo hoog waren dat het niets opleverde aan rendement. Omdat dit voor een grote groep Nederlanders de eerste kennismaking is geweest met beleggen, is het niet vreemd dat Nederlanders sceptisch over beleggingsproducten zijn.

Zonde
En dat vinden wij zonde. Want hiermee doen spaarders voor de lange termijn zichzelf te kort. Door nieuwe regelgeving zijn beleggingsproducten transparanter geworden. En zijn er hogere eisen gesteld aan financieel adviseurs. Bovendien levert beleggen momenteel veel meer op dan sparen. Met rentes op spaarrekeningen van tussen de 0,3 en 0,8 procent per jaar is het de moeite waard om naar alternatieven te kijken. Beleggen is niet voor iedereen geschikt. Als je op korte termijn andere prioriteiten hebt of je echt absoluut geen risico wilt nemen dan is beleggen waarschijnlijk niet voor jou.

Op de lange termijn is het rendement van beleggen vrijwel altijd beter dan van sparen, zo leert het verleden. Sinds 1900 verdiende een belegger in Nederlandse aandelen gemiddeld 8% per jaar. Dat is gewoon veel meer dan sparen in die periode heeft opgeleverd. De weg omhoog is alleen wel schoksgewijs; daar moet je tegenkunnen, én de tijd voor nemen.


Aandelen Obligaties Sparen Inflatie
Nederland 7,9 % 4,5 % 3,6 % 3,0 %
Wereld 8,0 % 4,8 % 3,9 % 3,0 %

(Bron: Dimson, Marsh en Staunton)


Vaak volgen beleggers een kromme logica op de beurs: instappen op de top, en weer uitstappen bij de bodem. Uit angst, of juist uit hebzucht. Het beste advies om meer grip op je beleggingsresultaat te krijgen is om je emoties uit te schakelen. Het instapmoment maakt daarbij niet zo gek veel uit. Want als je zorgt voor een maandelijkse inleg en dit consequent blijft doen, zonder op de koersen te letten, heb je een betere kans op goede resultaten dan iemand die probeert steeds de beste in- en uitstapmomentjes te kiezen.

Jongeren onder de 30 beginnen steeds beter te beseffen dat beleggen hen kan helpen hun doelen te bereiken. Ook onder mensen die zich al laten adviseren door financieel experts groeit het vertrouwen. Ben jij overtuigd van het belang van beleggen voor de groei van je vermogen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020 5408 303 of info@perlasplan.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s