Beleggen en risico’s gaan hand in hand. Tenminste, dat is de leidende gedachte over beleggen. Bij Perlas nemen wij daar geen genoegen mee. Steeds opnieuw stellen wij onszelf de vraag: hoe kunnen we neerwaartse risico’s van beleggingen beperken, zonder verlies van het lange termijn rendement?

Dankzij onze financiële technologie, het fundament onder onze aanpak, kunnen wij dat steeds beter. In jargon heet onze manier van beleggen kwantitatief- of factorbeleggen. Hoe je het ook noemt, het is voor onze klanten héél prettig, want het werkt! Wij zijn continu bezig met het verzamelen en analyseren van data. We rekenen terug en vooruit. En baseren onze beleggingsbeslissingen op informatie die voortvloeit uit de analyses. Een strategie die verlies beperkt, maar waar mogelijk ook profiteert van pieken. Zo kunnen we onze beleggingsfondsen beschermen tegen slechte beursdagen. Met een – bewezen – stabieler en beter rendement als klinkend resultaat. Dit onderscheidt de Perlasfondsen van andere fondsen.

“Een gelijkmatige groei van uw vermogen en het beheersen van beleggingsrisico’s op de langere termijn vinden wij belangrijker dan korte termijn gewin”

Dat onze actieve beschermingsstrategie werkt is goed te zien in de onderstaande grafiek. U ziet de ontwikkeling van het aandelenfonds voor ontwikkelde markten van Ostrica, de beheerder van Perlas, vergeleken met de rendementsontwikkeling van een fonds dat de index van aandelen in ontwikkelde markten (Europa, Verenigde Staten, Japan) wereldwijd volgt: iShares MSCI World ETF. Deze vermogenscategorie stond het afgelopen kwartaal het meest onder druk. Het gearceerde deel geeft het verschil aan tussen het maximale verlies van de Ostrica strategie ten opzichte van de index. In rustigere markten liggen de rendementslijnen dicht bij elkaar, maar in tijden van heftige koersdalingen, zoals in het afgelopen kwartaal het geval was, houden de rendementen van onze beleggingsstrategie duidelijk beter stand.

s2


Financiële ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2016

Voor aandelen was januari 2016 één van de slechtste januari maanden ooit. Vooral aandelen uit ontwikkelde markten maakten halverwege januari een verlies van -10% en in februari zelfs een verlies van -15%. Voor aandelen uit opkomende markten (dat zijn landen in ontwikkeling zoals China, Rusland en India), bedroeg de maximale neergang van -13,4%. Een daling van deze omvang raakt vrijwel iedereen die in aandelen belegt. Onze actieve aanpak heeft de verliezen op aandelen echter flink beperkt.

Over het afgelopen kwartaal waren de rendementen van de belangrijkste aandelenindices als volgt:

Index Rendement 1e Kwartaal 2016
Nederlandse aandelen (AEX index) 0,1 %
Europese aandelen (Euro Stoxx 50 index) -7,8 %
Amerikaanse aandelen (S&P 500 index) -3,2 %
Ontwikkelde markten -5,0 %
Opkomende markten -1,5 %

Beleggingen in Staatsobligaties lieten het afgelopen kwartaal positieve rendementen zien. Steeds meer beleggers zoeken een veilige haven in Staatsobligaties en nemen genoegen met de zeer lage rentes. Doordat de vraag naar deze hoogwaardige obligaties toeneemt worden de koersen opgedreven. Bedrijfsobligaties hadden het lastiger begin dit jaar, maar medio februari trad ook hier herstel op. In Europa werd dit herstel extra kracht bijgezet door de aangekondigde stimuleringsmaatregelen (de renteverlaging) van de ECB.

De rendementen van Borg-, Kern en Dynamischplan waren over het gehele eerste kwartaal genomen positief. Dit in tegenstelling tot veel indexfondsen.

PERLASPLAN Strategie Rendement 1e kwartaal 2016
Borgplan 100% obligaties 0,75 %
Kernplan mix obligaties / aandelen 0,95 %
Dynamischplan nadruk op aandelen 0,15 %

Naar verwachting zullen financiële markten de komende tijd beweeglijk blijven en zullen pieken en dalen elkaar afwisselen. Onze actieve aanpak en gestructureerde beschermingsstrategie in de Perlasfondsen gaat voor u de komende jaren de meerwaarde leveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s