Sinds begin dit jaar zijn aandelenmarkten wereldwijd flink onderuit gegaan. De negatieve berichtgeving over de economie is hier een grote aanstichter in geweest. Of het nu ging om de vraag of de Chinese munt wel of niet zou devalueren, de olieprijzen zouden dalen of stabiliseren, er wel of geen recessie in de VS komt, de angst dat centrale banken geen krachtige beleidsmaatregelen meer hebben om de economie te stimuleren; elk nieuws leidde tot dezelfde paniekreactie onder beleggers.


De vraag is altijd of de feitelijke economische toestand het recente gedrag van beleggers rechtvaardigt. Ondanks alle paniek, bevestigen de cijfers die naar buiten komen over de economie of van banken en bedrijven dit keer niet dat er een volgende financiële crisis aankomt. Wij achten het niet aannemelijk dat de Chinese economie in zal storten, of dat de centrale banken wereldwijd geen middelen meer hebben om de economie te ondersteunen. Een recessie in de Verenigde Staten lijkt dichtbij, maar is zeker niet onvermijdelijk. Kortom, de reactie op financiële markten lijkt ons overtrokken. Wij kijken juist naar de kansen die de financiële markten de komende periode kunnen bieden aan beleggers. Omdat we uit een periode van hevige marktstress komen is voorzichtigheid uiteraard geboden.

De Perlasfondsen worden actief beheerd door Ostrica. Ostrica is een onafhankelijke financiële dienstverlener, en biedt een breed scala aan vermogensoplossingen voor particulieren, ondernemers, stichtingen, en institutionele instellingen. Het zwaartepunt van haar dienstverlening ligt op het beheer van vermogen. Beleggers in Perlas profiteren van de beleggingsexpertise van Ostrica. Binnen de fondsen sturen wij aan op een optimale verhouding tussen rendement en risico. Dit betekent dat wij actief managen op het beheersen van neerwaartse risico’s. Onze beschermingsstrategie is erop geënt om in tijden van marktstress de portefeuille te beschermen tegen heftige koersdalingen. Als de volatiliteit (beweeglijkheid) van de markt toeneemt en/of de trend op aandelenmarkten negatief is, wordt met behulp van future contracten een synthetische cashpositie gecreëerd. Uw vermogen wordt zodoende actief beschermd, waardoor verliezen beperkt blijven. In de afgelopen periode hebben wij met deze strategie sterke verliezen weten te voorkomen. In onderstaande grafiek ziet u als voorbeeld de rendementslijn van het Ostrica aandelenfonds ontwikkelde markten ten opzichte van de benchmark voor wereldwijde aandelen. In relatief rustige markten liggen de rendementslijnen nagenoeg gelijk, maar in tijden van heftige koersschommelingen blijven de rendementen van Ostrica aanmerkelijk beter liggen dan die van de benchmark. En wat niet verloren gaat, hoeft ook niet terugverdiend te worden.

beleidperlas

In de afgelopen periode zijn de aandelenbeleggingen in de Perlasfondsen tot wel 80% beschermd geweest, waardoor de sterke daling van aandelen de fondsen van Perlasbeleggers minder hard heeft geraakt hebben dan beleggers in bijvoorbeeld indextrackers, die deze bescherming niet hebben.

Borgplan Kernplan Dyanamischplan
2012 4,18% 3,44% 2,40%
2013 -0,08% 5,13% 14,52%
2014 3,42% 7,51% 11,18%
2015 -1,22% 1,53% 5,90%
Vanaf 1-1 2016 0,51% 0,84% 0,38%
Sinds oprichting 6,87% 19,71% 38,60%
Gemiddeld 1,7% 4,7% per jaar 9,2% per jaar

*Peildatum 14 maart 2016

Het lijkt erop dat de storm op de financiële markten is gaan liggen. Voor ons een signaal om voorzichtig te beginnen met het afbouwen van de bescherming. Op die manier profiteert u straks optimaal als herstel intreedt. Uiteraard blijven wij alert op signalen en sturen wij bij waar nodig.

Wilt u beleggen bij Perlas en heeft u vragen, neemt u dan gerust contact met ons op via email, chat of telefoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s