2015 was een turbulent jaar voor beleggers. In de eerste maanden heerste er een euforische stemming op aandelenmarkten, maar vooral in de tweede helft van het jaar verzwakte het sentiment sterk.

De belangrijkste thema’s in 2015 waren:

  • Grondstoffen (vooral olie)
    De prijzen van vrijwel alle grondstoffen zijn in het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. Een deel van de economie profiteert hiervan, maar er zijn overheden en bedrijven die hiervan te lijden hebben;
  • China
    De opkomst van China als economische grootmacht zorgt ervoor dat het land veel meer dan 20 jaar geleden het sentiment op wereldbeurzen beïnvloedt. Nu de groei in China afvlakt, heeft dat niet alleen negatieve effecten op Chinese markten, maar ook op internationale markten;
  • Beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed)
    Het rentebeleid van de Fed zorgde voor een sterkere dollar. Dat maskeert het matige rendement op Amerikaanse aandelen. In dollars gemeten was het rendement op Amerikaanse aandelen met -0,73% (S&P 500 index) negatief.

Om u een beeld te geven hoe de verschillende vermogenscategorieën zich over het afgelopen jaar hebben ontwikkeld, zetten wij hieronder enkele toonaangevende indices voor u op een rij:

Vermogenscategorie Rendement 2015
Aandelen
Nederlandse aandelen (AEX index) 7,4 %
Europese aandelen (Euro Stoxx 50 index) 6,4 %
Amerikaanse aandelen in dollars (S&P 500 index) -0,7 %
Opkomende markten -6,3 %
Vastrentende waarden
Europese staatsobligaties 1,5 %
Europese bedrijfsobligaties -0,9 %
Hoogrentende bedrijfsobligaties -6,8 %
Alternatieve strategieën
Emerging market obligaties Lokale Valuta -5,6 %
Hedge Fondsen -4,4 %
Andere vermogenscategorieën
Olie -27,6 %
Goud -0,4 %
Vastgoed 7,1 %

Door het actieve beschermingsbeleid en een brede en wereldwijde spreiding hebben wij de verliezen op aandelen in het afgelopen jaar kunnen beperken en zijn de rendementen van het Kernplan en Dynamischplan over 2015 positief. Het defensieve Borgplan, dat voornamelijk belegt in hoogwaardige obligaties, blijft door de nog immer historisch lage rente dit jaar nog achter. De kans dat de rente normaliseert wordt echter groter naarmate het economische herstel doorzet. Het verschil tussen de rente op staatsobligaties en bedrijfsobligaties is groter geworden in het afgelopen jaar. Om te profiteren van de gestegen rente van bedrijfsobligaties hebben wij de looptijden van deze beleggingen verlengd.

rend2015

 

2016 wordt opnieuw een jaar met grote uitdagingen. Ondanks de toewijding van de centrale bank van China om de transitie van een export-gedreven economie naar een consumptie-gedreven economie zo stabiel mogelijk te laten verlopen, blijft de groeivertraging van de Chinese economie ons zorgen baren. De praktijk wijst uit dat dit heel moeilijk is. Een andere onzekere factor voor de economie is het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Onder druk van eurosceptici heeft de regering van premier David Cameron besloten dat het Britse volk haar stem mag uitbrengen tijdens een referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk bij de EU moet blijven. Het is bij lange na niet gezegd dat de Britten vóór de EU stemmen.

Een blijvend thema is natuurlijk het beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Fed heeft als één van de meest invloedrijke centrale banken ter wereld als eerste een verkrappende maatregel genomen door op 16 december jl. de rente met 0,25% te verhogen. Vervolgstappen in het beleid van de Fed hebben consequenties voor de economie en zijn daarmee een uitdaging voor financiële markten. Doordat de rente jarenlang kunstmatig laag is gehouden door verschillende centrale banken wereldwijd, bestaat het risico dat de groei die die we de afgelopen jaren gezien hebben op financiële markten onvoldoende ondersteund wordt door groei van de reële economie. Wij zijn daarom de komende maanden voorzichtig met aandelen. Wij geloven echter dat de economische groei uiteindelijk verder zal aantrekken en dat aandelen daarmee op de langere termijn nog steeds een interessante belegging zijn.

Kort samengevat verwachten wij dat 2016 opnieuw een volatiel jaar wordt. Met actief en gedegen risico management en onze individuele aandelenselectie ten opzichte van beleggingen in indextrackers (ETFs) verwachten wij voor u het verschil te kunnen maken.

Als gevolg van het tegengestelde beleid van de Fed ten opzichte van andere centrale banken wereldwijd en de extreme prijsontwikkelingen in grondstofprijzen, geloven wij dat er meer trendbreuken zullen ontstaan in de rendementsontwikkeling van verschillende vermogenscategorieën, regio’s, sectoren en valuta’s. In een marktklimaat waarin niet alles tegelijk dezelfde richting op zal bewegen kan daarnaast ook veel waarde komen uit gedegen tactisch beleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s