Het afgelopen kwartaal zorgden tegenvallende cijfers in China en de onzekerheid over de voorgenomen renteverhoging van de Fed ervoor dat de eerder dit jaar behaalde beleggingswinst voor veel beleggers als sneeuw voor de zon verdween. Ook de vluchtelingenproblematiek en het schandaal bij Volkswagen brachten veel onrust met zich mee. Ten opzichte van de top op 27 april jl., liet de AEX op 24 augustus een daling zien van liefst -21,3%.

Door het actieve beschermingsbeleid en een brede en wereldwijde spreiding hebben wij de verliezen op aandelen kunnen beperken en zijn de rendementen van het Kernplan en Dynamischplan over het gehele jaar genomen nog steeds positief. Dit in tegenstelling tot veel indexfondsen.


Over het afgelopen kwartaal waren de rendementen van de belangrijkste aandelenindices als volgt:

Rendementen aandelenindices Rendement 3e Kwartaaal 2015
Nederlandse aandelen (AEX index) -10,1%
Europese aandelen (Euro Stoxx 50 index) -9,2%
Amerikaanse aandelen (S&P 500 index) -6,7%
Ontwikkelde markten -8,7%
Opkomende markten -17,3%

De rendementen van Perlas over het afgelopen kwartaal en de eerste 9 maanden van 2015 waren:

PERLASPLAN Strategie Rendement
3e Kwartaaal 2015
Rendement
januari-september
Borgplan 100% obligaties -0,21% -1,21%
Kernplan mix obligaties / aandelen -4,54% +0,30%
Dynamischplan nadruk op aandelen (75%) -6,49% +3,54%

Hoe werkt de beschermingsstrategie in de Perlasfondsen?

De beschermingsstrategie is gebaseerd op twee belangrijke indicatoren:

  • De volatiliteit (beweeglijkheid van de markt)
  • De trend (richting waarin de koersen zich over een langere periode begeven)

De neerwaartse trend van de afgelopen maanden in combinatie met een verhoogde volatiliteit is als zodanig herkend door onze beschermingsstrategie. Vrijdagochtend 24 augustus is daarom een groot deel van de aandelenbeleggingen (+/- 70%) gehedged. Als de volatiliteit (beweeglijkheid) van de markt toeneemt of de trend op aandelenmarkten negatief is, wordt met behulp van future-contracten (derivaten) een synthetische cashpositie gecreëerd (de hedge).


Verwachtingen?

De onzekerheden in de markt zorgen voor volatiliteit. De grote verschillen in koersresultaat tussen verschillende marktsegmenten en beleggingscategorieën bieden daarentegen ook goede kansen. In de huidige marktomstandigheden kunnen actieve beleggingsstrategieën het verschil maken.

Wij zien kansen in aandelenmarkten in Europa. Daarnaast zijn wij van mening dat sommige sectoren in de hoogrentende obligatiemarkten in de Verenigde Staten ondergewaardeerd zijn. Minder positief zijn wij over opkomende markten. Nadat wij eerder dit jaar al Chinese aandelen hebben afgebouwd, hebben wij recent aandelen in opkomende markten grotendeels afgebouwd. De toenemende volatiliteit en de afzwakkende groei in veel opkomende landen, gecombineerd met relatief hoge bedrijfsschulden, liggen aan deze beslissing ten grondslag.

Financiële markten hebben het de afgelopen maanden zwaar gehad. Door periodes van koersdalingen wordt vaak een beeld gecreëerd dat de wereldeconomie er opeens een stuk minder goed voor staat. Hoewel de ontwikkelingen in China reden zijn tot zorg, is de invloed op de rest van de wereld naar onze verwachting beperkt. De positieve geluiden uit de Verenigde Staten en Europa bieden voldoende perspectief en bevestigen ons vertrouwen met betrekking tot onze beleggingen in deze regio’s.


WHITE PAPER BESCHERMINGSSTRATEGIE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s